// LUNCH AND DESSERT IDEAS //

by - 6:44 PM

Hej Wam,
w dzisiejszym poście mam dla Was kilka pomysłów na zdrowe i proste posiłki, które możecie również wykorzystać jako lunch do szkoły czy pracy. Dodatkowo możecie przeczytać o dwóch przepisach na pyszne desery! Mam nadzieję, że moje propozycje przypadną Wam do gustu, zapraszam!




MAKARON Z PESTO


-100 g szpinaku (lub innej zieleniny)
-1 avocado
-makaron (najlepiej pełnoziarnisty lub bezglutenowy)
- sól
-pieprz
-sok z cytryny
-*nasiona sezamu

Szpinak i obrane avocado blendujemy na gładką pastę, a następnie dodajemy sól, pieprz oraz sok z cytryny. Gotujemy makaron, po czym łączymy z pesto. Całość posypujemy nasionami sezamu. 





ZAPIEKANKA Z SOCZEWICY 





RYŻ Z WARZYWAMI

- warzywa (według uznania)
- ryż 
- zioła prowansalskie
- olej lub oliwa

Kroimy warzywa, a następnie smażymy je na patelni. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. W międzyczasie gotujemy ryż. Całość przekładamy na talerz i mieszamy. 
(ja dodałam jeszcze nasiona słonecznika i chia)





MALINOWE SERNICZKI

- migdały lub inne orzechy
- daktyle 
- 1/2 szklanki (namoczonych przez noc w wodzie) orzechów nerkowca
-1/2 szklanki mleka kokosowego (lub oleju lub masła kokosowego)
- 3/4 szklanki malin 
- syrop klonowy (lub dowolny inny słodzik np. melasa, cukier kokosowy , syrop z agawy)
Spód:
Orzechy wrzucamy do blendera i mielimy na bardzo drobne kawałeczki. Dodajemy daktyle (w proporcjach 1:1) i ponownie blendujemy. Powstałą masę umieszczamy w foremkach. 
Masa:
Orzechy nerkowca, mleko oraz słodzik miksujemy na gładką masę. Wlewamy na spód, do foremek i zostawiamy w zamrażalniku na 2-3 godziny.


BROWNIE

- puree z dyni
- daktyle
- syrop klonowy
-brązowa mąka ryżowa
- mąka migdałowa
- kakao
- wanilia
- sól

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Daktyle zalewamy gorącą wodą na 5-10 minut. Następnie puree z dyni i daktyle blendujemy. Dolewamy syrop klonowy i wanilię, po czym ponownie blendujemy. Wszystkie suche składniki dodajemy do siebie i mieszamy, a potem łączymy je z dyniową masą. Całość przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 20-25 minut.

  
Marlena xoxo

You May Also Like

7 komentarze

  1. Cześć Marli! fantastyczne przepisy i cudne zdjęcia! aź się głodna przez Ciebie zrobiłam ��

    OdpowiedzUsuń
  2. Ryż z warzywami pojawia się u mnie bardzo często :)
    kikawww.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Brownie i słodycze wymiatają! <3
    https://lone-gunmens.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepisy! Koniecznie muszę wypróbować ten z serniczkami! Cudowny zamiennik słodyczy^^
    MÓJ BLOG 💘

    OdpowiedzUsuń

○ Bardzo dziękuję za każdy miły komentarz i obserwację, to naprawdę motywuje!
○ Nie bawię się w obserwację za obserwację!
○ Weryfikacja obrazkowa wyłączona.